Esters trädgård

Ester växte upp som enda barnet på gården kring sekelskiftet 1900. Hon gifte sig 1910 med Viktor och tillsammans så skapade de hus, trädgård, lantbruk, blommande ängar och en familj.

Ester plockar phlox i sin trädgård en sensommardag på 1950-talet

Esters trädgård var vida berömd. Det berättas att det kom busslaster hit från trädgårdsskolor för att titta på den enastående trädgården! Det sägs också att det inte fanns ett enda grässtrå i hela trädgården - den var istället fylld med grönsaker, blommor och fruktträd.

Ester lukar ogräs i sitt tulpanhav våren 1969
Någon måste ha klättrat upp i ett träd för att ta detta foto över trädgården på 1950-talet
Ester var inte den första som trädgårderade på Elfvabjer. På gåramålningen, målad av lokale konstnären Nils Olsson Komstad någon gång mellan 1870 och 1920, ses en formell barockinspirerad trädgård på södersluttningen mot ån framför det dåvarande bostadshuset.

Gåramålning, osignerad, tillskriven NO Komstad

Tyvärr hölls inte trädgården i stånd efter Esters död på 1970-talet. Det sägs till och med att matjorden schaktades av för att få bort växterna då trädgården användes som hästhage på 1990-talet.

Trädgården år 2014 igenväxt med nässelsnår, kirskål och sly

Men spår från Ester trädgård dyker upp när vi undan för undan banar väg genom sly och nässelsnår. Förstås vårens alla blomsterlökar såsom snödroppar, klosterlilja, vintergäck, rysk blåstjärna, vårstjärna, pärlhyacint, spansk klockhyacint och olika sorters påskliljor. Och luktviol i stora mängder. På försommaren dyker det upp krolliljor och sedan några perenner som storrams, sibirisk vallmo, trädgårdsnattviol och malva.

Vit malva finns det massor av i trädgården när nässlorna röjts bort.

Sibirisk vallmo med sin klarorange färg står vackert mot trädgårdsnattviolens mörklila.
I juli blommar hässleklockan, som kommer upp på fler och fler ställen vartefter vi röjer undan nässlor, kirskål och spansk körvel.

När vi gräver i marken gror fröer som legat gömda. I år kom opievallmo och jättenattljus.

Opievallmo. Har sett samma inne i grannbyn Gärsnäs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.