Ogräs hindras med marktäckning

Marken mellan raderna av häckar och träd täcks för att hålla ogräs borta och därmed ge häckplantorna en konkurrensfördel under etableringens första två till tre år. Sedan räknar jag med att buskar och träd är tillräckligt stora för att växa ifrån och skugga ut både fröogräs och rotogräs. 
Marktäckväv av polyetenplast ska hindra ogräset och hjälpa häckväxternas etablering.
I åkrarna på Elfvabjer, och speciellt Elfvabjersåkern, finns nämligen i stort sett alla ogräsarter. Tyvärr har marken skötts slarvigt och därmed har ogräsen fått fritt spelrum. Åkerfräken, kvickrot, åkermolke, gråbo, skräppa, dunört, baldersbrå och spärgel är delar av biodiversiteten. I åkerrenarna är trycket givetvis högre. Så därför går handrensning bort, det skulle inte hjälpa mot rotogräsen ändå!

Elfvabjeråkerns mångfald av ogräs. Det finns faktiskt en korngröda (förre arrendatorns) någonstans mellan alla ogräs.
Trasmattor, halm, gräsklipp, kartong, tidningar, bark, mögligt ensilage, fårull. Det är de förnybara, organiska marktäckningsmaterial jag prövat under mina snart 30 genomförda odlingssäsonger. 

Olika resultat har det blivit. Att döda fleråriga ogräs kräver tjocka lager med tidningspapper och ovanpå det en fukthållande medtäckare såsom bark, halm eller gammalt ensilage. Lagret med tidningspapper måste förnyas årligen. 

Organiska täckmaterial berikar marken när den multnat och erbjuder levnadsutrymme för maskar, larver, gråsuggor, tvestjärtar och andra nyttiga typer. Tyvärr lockar täckmaterial, både förnybart och fossilt även andra, mindre önskvärda typer. Sniglar, Snigelägg. Åkersorkar. Vattensorkar.

För att minska trycket av skadegörare kommer jag vika undan plasten under den delen av året när det inte växer. Då kan höns, katter, falkar, ugglor, ankor och andra som håller de oönskade i schack.

I östra lähäcken täcks marken av plast. En marktäckväv av polyeten tillverkad av fossil olja. Fabricerad enkom för detta i Långtbortistan. Plast och fossilt är egentligen inte min grej. Men tiden och orken är begränsade. Så jag kommer använda och återanvända plasten. Den beräknas hålla i minst 5 år. Så plasten borde räcka till åtminstone två planteringsomgångar av lähäckar.

"Om olja är gjord av nedbrutna dinosaurier, och plast görs av olja, är plastdinosaurier då gjorda av riktiga dinosaurier?"
Marktäckväven jag använder består av 40 kg plast vilket motsvarar XX liter olja, vilket motsvarar YY liter diesel eller bensin. Så jag kunde istället valt att lägga ZZ timmar på att köra harv eller jordfräs för att hålla ogräset borta. Jordfräs riskerar ju förstöra rötterna, harven riskerar att haka i buskarna och dra upp dem, eller skada barken.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.