Arter i östra häcken

Den första häcken som planerar planteras på Elfvabjer är den östra kanten av Elfvabjeråkern, längs gränsen mot grannen Susanne Hanssons mark. Den skärmar också bort insynen mellan de båda husen.


Arterna som igår i häcken väljs utifrån funktion samt att de i största möjliga utsträckning redan finns på Elfvabjer eller på gamla gården i Lönshult. Eller på "skräpplatser" där jag kan gräva upp utan att någon blir ledsen. Inget ska alltså köpas in för pengar. Jo, en, valnöten. Och kanske några storfruktiga hasslar...

Valnöt 'Broadview' måste köpas in.
Östra häcken kommer bestå av tre rader med en meters mellanrum. Den östraste raden vetter mot grannens åker och står strax intill en stentäckt och rörlagd bäck. Denna rad ska utgöra ett levande stängsel. Här planterar jag hagtorn Crataegus sp., nyponros Rosa dumalis och krusbär Ribes uva-crispa alltså taggiga, torniga, täta buskar. De är förhållande vis låga, så de inte hänger över in på grannens mark. De får heller inte skicka rotskott! Därför går bland andra kanelros Rosa majalis och slån Prunus spinosa bort. Synd på slånet som ju är både vacker i blomningen med sitt gräddvita skum och bittermandeldoftande blommor, tät, tornig och har härliga bär för saft, likör och fåglar. Men, som sagt, skickar tyvärr massor av rotskott...

Slånet blommar som ett bittermandeldoftande, gräddvitt skum. Men skickar massor med rotskott, tyvärr.
Mittenraden kommer bestå av träd med en meters mellanrum. Var sjätte meter står ett bärande träd som ska stå i 50-100 år. Det blir en valnöt Juglans regia 'Broadview', en fågelbär Prunus avium, några aplar Malus domestica, möjligen inympade med ciderlämpliga bittersöta ängsäppelsorter, kanske även vildapel Malus sylvestris. Ett päronträd Pyris communis (eventuellt med rapphöna!) och en oxel Sorbus intermedia planteras också för efterkommande generationer.

Rapphöna i päronträd som i den engelska julsången "Twelve days of Christmas"
Mittenraden med träd ska också ge ved. Helst inom 10-20 år. Så de bör vara snabbväxande också. Skogslönn Acer platanoides, fågelbär Prunus avium, vårtbjörk Betula pendula, klibbal Alnus glutinosa, ask Fraxinus excenlsior och parklind Tilia x vulgaris.

Lind ger blommor till fantastiskt gott te, bifoderväxt, lättslöjdat ljust virke samt bast
Amträd, alltså träd som ska hjälpa och skydda de träd som ska bli äldre, planteras arter som växer snabbt, eller som ger nytta inom 5-10 år. Här återfinns både klibbal, skogslönn, fågelbär och ask men även gran Picea abies. De tänkte vi nyttja som julgran!
Alen är den enda kvävefixeraren i denna lähäck.
Slutligen då den västra raden. Den ska finnas till för att skapa ett bryn från de högre träden in mot åkern. Rötter och hängande grenar från skulle annars hindra traktorn och andra maskiner på åkern. Brynet blir också en sorts skydd för träden mot den förhärskande västliga vinden. Hassel Corylis avellana (även namnsorter som 'Lamberts Filbert' kommer köpas in), hallon Rubus ideaus, körsbärsplommon Prunus cerasifera och fläder Sambucus nigra för nötter och blommor och bär. Sälg Salix caprea för att de växer rätt snabbt och att de blommar tidigast av alla, precis när humlehonorna behöver fylla magen inför äggläggning och när bina rensflyger. Samtliga buskar planteras med 1 meters mellanrum. Om ungefär fem år räknar jag med att det kommer ha blivit för tätt mellan buskarna i denna rad. Då kommer jag att ta bort varannan. Jag planerar därför in redan nu vilka jag kommer att ta bort då och vilka jag sätter där nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.