Cider - hur träden placeras

Marken i Komstad liknar marken i franska Normandie, i hjärtat av Calvados, i regionen Pays d'Auge. Lerjord på kalkstensberggrund. En bit av marken kommer därför bli cideräppleodling.

Först ska skiftet förberedas för trädplantering genom att vara beväxt med vall 3 år, med djuprotade växter som lusern, rödklöver och cikoria för att förbereda jorden för träden. Under den tiden uppförökar jag plantmaterialet, alltså ympar på grundstammar.

Plantering av lähäckar runt skiftet kommer att ske under 2017-2018. Antagligen kommer det bli en blandning av björk Betula pendula, fågelbär Prunus avium och körsbärsplommon Prunus cerasifera.

Ciderträden kommer att placeras ut som i den traditionella franska cideräppleodlingen kallad "haute-tige" (hög stam), med 10 meter mellan träden och 10 meter mellan raderna. I den traditionella engelska cideräppelodlingen står träden med 9 meter mellanrum och 10,5 meter mellan raderna (30 respektive 35 fot). Detta motsvaras av 70-180 träd per hektar.

Skördeuttaget begränsas i Calvados till 20 ton per hektar, vilket motsvaras av ca 100 kg per träd. AOC-bestämmelserna säger också att träden får skördas tidigast sju år efter plantering. Full avkastning uppnås efter 18 år.

Som jämförelse kan nämnas att det mer moderna planteringssystemet med lägre träd i tätare rader "basse-tige" har 400-750 träd per hektar och avkastar 25-40 ton per hektar efter åtta år (tidigaste skörd år 3).

Planen är att första flaskan cider kommer ut till försäljning i april år 2027.

Mer om plantering av cideräppelträd hos John WorleOrchard Groundforce och NACM Cider makers Ltd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.